Showing posts with label cape glossy starling. Show all posts
Showing posts with label cape glossy starling. Show all posts

Friday, December 23, 2011

The Starling and Christmas in Africa - Maree



A bit of fun with one of my sketches - The CAPE GLOSSY STARLING (Lamprotornis nitens) having a wonderful festive season with his friend Tweetie in my garden! (Tarlton, Gauteng, South Africa).

I’ve already bought all the presents for my garden birds : suet, peanuts, minced meat, meal worms, wild birdseed, mixed birdseed, apples, bananas, paw paw and peanut butter!

A Merry African Christmas and a stunning 2012 to all my friends here on Sketching in Nature!

Saturday, July 16, 2011

Cape Glossy Starling (Lamprotornis nitens) - Maree

What is joy?
It is a bird
That we all want to catch.
It is the same bird
That we all love to see flying
- Sri Chinmoy



Spring is definitely in the air here in South Africa! The Starlings, who haven't been around for some time, were visiting the bird bath this week. They provide such a beautiful, bright iridescent blue splash in the garden, it's difficult to miss them!

Cape Glossy Starlings are frugiverous and insectivorous birds with strong, slightly curved bills and strong legs. They occur from Angola and Zambia to Southern Africa, where it is locally common across much of the region, excluding central Mozambique, the Karoo, Namib Desert and the fynbos biome in the Western Cape. It can occupy a variety of different habitats, especially wooded savannah, forest edges, riverine bush, plantations, parks and gardens.

It is a monogamous, cooperative breeder, meaning that the breeding pair may be assisted by up to 6 helpers, who often remain with them through many breeding seasons. It usually nests in tree cavities, either natural or excavated by woodpeckers or barbets, but it may also use a hole in a riverbank, metal pipe or even a post box used daily. It adds coarse material such as twigs into the cavity until the platform is close to the entrance, after which it adds a lining of dry grass, dung and snake skins. It often uses the same nest over multiple breeding seasons, in fact one breeding pair was recorded using the same site for 20 years.

Egg-laying season is mainly from September-February. It lays 2-6 blue or white eggs, which are incubated solely by the female. The chicks are fed by both parents and helpers, leaving the nest after about 20 days after which they remain with the group for at least week before finding their own territory.